Postasii si apucaturile lor

Imi aduc aminte cand eram mic cum venea postasul la bunicii mei si aducea ziarul ori pensia.

   Tin minte cum bunicul statea de vorba cu el (politichie ori stiri de prin sat) in timp ce servea mesagerul cu un pahar de vin ori un sprit apoi ii lasa o mica atentie acolo. Mereu imi vine sa zambesc cum zicea postasul nu trebuie, nu e nevoie dar intindea mana si lua acei banuti.

Cred ca este o practica generala fara exceptie la toti factorii postali din Romania. Omul se bucura cand primeste o scrisoare, un ziar ori mult asteptata pensie. Si din bucuria lui, ca a ajuns (mai repede decat la altii-pensia) lasa si postasului o mica atentie pentru data viitoare. Totusi una este sa primesti benevol si alta sa iti iei tu. Am avut o surpriza neplacuta anul acesta cand am venit acasa in Valea Mare la parinti, sa vad ca vine postasul cu pensia mamei si dupa o vorba si nelipsitul pahar de vin dupa spusele mamei, am numarat de curiozitate banii de pensie sa vad si eu cati bani primeste ea de la stat dupa toata munca depusa o viata. Nu mica mi-a fost mirarea sa observ lipsa a 17 lei. Intreband daca a numarat banii cand i-a primit de la postas a spus ca da i-a numarat dar aceeia 17 lei sunt banii care si-i opreste postasul ca aduce pensia mai repede!! Am ramas consternat si nu mi-a venit sa cred.

Apoi mama mi-a spus ca asta se intampla de  cel putin 15 ani in sat. Postasul nu mai asteapta sa i se dea ci isi ia singur, 2,5,7,10,15,pana in 20 lei. Si numai de la ea. Nu mi-a venit sa cred si am fost la vecini. Mi-au spus acelasi lucru, postasul isi ia sigur cand 3 lei cand 5 lei ori mai mult, fie ca aduce pensie ori alocatie la copii. Pe langa faptul ca practic postasul si din ce au povestit oamenii atat cel de Valea Mare cat si cel de Faraoani isi acorda dreptul de la sine de a lua niste bani necuveniti, mirarea mea dincolo de intelegere a fost si este cum oamenii din diferite motive, rusine, frica ori obisnuinta accepta acest lucru ca pe ceva normal!! Eu locuiesc in Anglia de 9 ani si acolo daca faci asa ceva ,daca uiti sa dai banutii ori un rest pana la ultimul cent faci puscarie!! Iar daca lasi un ban cuiva  ti-l refuza, e jicnire.

Doar la restaurant poti lasa tu cat vrei ca semn de multumire. Si am patit la inceput sa  las mai mult si mare mi-a fost mirarea sa-mi dea banii inapoi spunand ca e prea mult!! Rusine sa va fie voua care bagati mana in banii aia amarati ai pensionarilor disperati sa ajunga si la ei pensia pentru a supravietui de pe o luna pe alta ori din alocatiile si asa de tot rasul din care nici o pereche de incaltari decente nu poti lua unui copil.!  faceti-va datoria pentru care sunteti platiti si daca vi se pare ca sunteti platiti prea putin cautati-va alt loc de munca! Nu este normal nici sa primiti si nici sa va luati voi bani atat timp cat sunteti platiti sa prestati acest serviciu!

  Articol primit pe email cu acest text aditional:
Va rog sa publicati cele scrise de mine pe pagina valeamare.ro pentru a trage un semnal de alarma la ce se intampla in sat.
 Pavel C.  Norwich UK

Acest articol a fost postat pe www.valeamare.ro pentru prima data Miercuri, 15 Mai 2013 11:09 . Se pare ca dupa 8 ani ramande de actualitate. pacat.