Biserica din lemn Sf.Martin

Biserica din lemn „Sf. Martin” din sec. XVI

Biserica din lemn „Sf. Martin” din sec. XVI

Sf Martin     Prima biserica de lemn a comunitatii catolice din Faraoani, situata in vatra initiala a satului, este prezenta si astazi in cimitirul actual din localitate. Aceasta ar fi fost construita in anul 1435, pe 26 octombrie, de catre Bálint Márton.

Interesant este faptul ca patronul spiritual al acestei biserici a ramas pana astazi Sfantul Martin. Sa fie doar o coincidenta intre acesta si numele constructorului?

Bisericuta are peretii, usile si grinzile numai din inima de stejar. Pe usa din fata este sculptat numele celui ce-a facut-o, si anume Bálint Márton Csinálta, iar mai jos apare, în contur, ca ar mai fi fost scris ceva, poate anul, dar nu se poate descifra…”.

Aceasta biserica a fost reparata de mai multe ori, amintind: cea din „anul 1843 facuta de pr. Anton Finta OMC pe atunci vicar la Faraoani. Tot atunci s-a facut si altarul actual. „In anul 1893 s-a pus la biserica o talpa noua de stejar, iar în 1916 pr. Iacint Bock OMC a început s-o acopere, dar n-a terminat-o din cauza razboiului”.

Aceasta biserica era: acoperita cu paie, lunga de 12 pasi, lata de 5 pasi, iar in altar era chipul Sfintei Fecioare si un crucifix.

 In perioada marilor tulburari politice care au dus la mare exod al catolicilor din Moldova, intre anii 1682-1750, Biserica Sf. Martincand toti credinciosii satelor care erau pe Drumul Mare de scurgere a trupelor spre Polonia, au parasit asezarile care s-au pustiit, cei din Faraoani nu au parasit satul si numai in cazuri extreme se retrageau în desisul padurii.

Cu trecerea timpului s-a dovedit ca satul nu trebuie sa fie la „Drumul Mare”, incepand parasirea vetrei vechi a satului; o parte dintre ei au trecut partea dreapta a paraului Valea Mare fixandu-se pe vatra actuala a satului Faraoani iar alta parte s-a retras in fundul vaii paraului Valea Mare la vatra actuala a satului Valea Mare. In acest fel s-au format doua asezari distincte – Faraoani si Valea Mare – iar in vatra veche a satului a ramas numai biserica si cimitirul care o inconjoara, fiind cimitirul comun pentru ambele sate.