Interviu Ciuraru-Pal Cristina , candidata la Primaria Faraoani

REP: Ce anume va determina sau motiveaza sa candidati la functia de primar al comunei Faraoani?

CPC : Gratie experientei acumulate in ultimii 14 ani, in calitate de angajat al primariei, din care ultimii 4 ani in functia de administrator public, consider ca pot contribui cu  profesionalism la  dezvoltarea comunei.
       Ma mobilizeaza ideea de multumire generala, pe care ar crea-o traiul imbuntatatit al cetatenilor comunei, determinandu-i  astfel pe cei plecati la munca in strainatate sa revina acasa.
       Daca cetatenii Comunei Faraoani isi doresc acelasi lucru, sunt sigura ca imi vor sustine candidatura la functia de primar.

REP: Care considerati ca sunt calitatile ce va diferentiaza de ceilalti candidati?

  CPC : Consider ca ma evidentiez prin: pregatire profesionala, abilitati de manager, abilitati de  comunicare,  competenta in luarea deciziilor, asumarea raspunderii, perseverenta, ambitie, energie cat si prin experienta acumulata in administrarea comunei mai ales in accesarea fondurilor europene.
       De asemenea, preocuparea pentru perfectionarea individuala continua, prin obtinerea masteratului in managementul  institutiilor din administratia publica cred ca imi ofera un atu in plus.

REP: Cum ii veti convinge pe alegatori ca sunteti persoana potrivita ca primar?

CPC: Alegatorii imi cunosc deja realizarile. Aceste realizari sunt rezultatele muncii mele  impreuna cu echipa  profesionista ce am constituit-o la Primarie in ultimii ani.   Voi asigura, in acest context permanenta  implicare a functionarilor din Primarie in misiunea pe care o avem cu totii, respectiv bunastarea cetatenilor comunei.
Voi propune o noua abordare a functiei de primar si viceprimar in sensul ca cei care sunt alesi in aceste functii sa se dedice totalmente misiunuii lor, fara a avea si alte ocupatii paralele . Munca de primar si de viceprimar nu poate fi combinata cu alte activitati. Se face dedicat, ora de ora, cu  program permanent.
         Alegatorii imi cunosc caracterul energic si perseverent, calitati necesare  persoanei care va ocupa functia de primar.

REP: Ce experienta aveti si cum credeti ca va ajuta aceasta la dezvoltarea comunei Faraoani daca veti fi votat primar?

CPC:    -sunt angajat al primariei Faraoani din anul 2002, iar din 2012, administrator public, o functie care secondeaza primarul, la nivel executiv.
          -am participat, in toti acesti ani, la procesul de elaborare a documentatiilor tehnice de finantare, precum si la implementarea proiectelor pentru fonduri nerambursabile privind:
            1. asfaltarea drumurilor de interes local .
            2. extinderea retelelor de apa si canalizare.
            3. Refacerea si modernizarea a 4,1 km de drumuri locale .

Prin finalizarea acestor proiecte si parcurgerea etapelor de implementare, demonstrez alegatorilor faptul ca nu am nevoie de o perioada de adaptare, si ca, prin alegerea mea in functia de primar,  voi asigura cu succes conducerea  si dezvoltarea comunei.

REP: Ce planuri aveti pentru stimularea si dezvoltarea economica a comunei Faraoani?

CPC: – Informarea periodica a cetatenilor privind accesarea de fonduri europene pentru dezvoltarea sau infiintarea de noi afaceri;
        -Oferirea conditiilor necesare pentru atragerea de noi investitori prin finalizarea investitiilor in infrastructura locala de baza;
        -Acordarea de facilități pentru întreprinzători cu scopul de a încuraja înființarea de SC/PFA/II, etc.
        -Punerea la dispozitia investitorilor locali, a unor spatii disponibilizate din patrimoniul comunei pentru dezvoltarea de activitati economice generatoare de locuri de munca.

REP: Pana in acest moment ati contribuit in vre-un fel la dezvoltarea Comunei Faraoani? Daca, da, prin ce anume

CPC:     Am contribuit la dezvoltarea comunei Faraoani, prin implementarea si finalizarea urmatoarelor proiecte:
            1. Asflatarea drumurilor de interesa local in perioada 2015-2016, proiect finantat prin Programul National de Dezvoltare Locala.
            2. Extinderea retelelor de apa si canalizare, proiect finantat  prin Administratia Fondului de Mediu.
            3. Refacerea si modernizarea de drumuri locale si comunale prin PNDR, proiect finalizat in octombrie 2013.
            4. Sustinerea ansamblului folcloric ,, ECOUL DIN VALE”.
            5. Crearea a 25 de locuri de munca  in incinta ,, Cantinei sociale”, prin inchirierea spatiului unei societati comerciale locale.
            6.Infiintarea compartimentului Politie Locala.

REP: Daca dumneavoastra candidati la functia de primar,cu ce echipa veniti? pe cine vedeti un bun viceprimar?

CPC: Echipa pe care o propun  este formata, exclusiv din oameni activi si responsabili, a caror principala preocupare este propasirea  comunei.
Conform regulii stabilite dupa Revolutie, ambele sate componente ale comunei trebuiesc reprezentate la nivelul conducerii primariei. Astfel daca voi fi aleasa ca Primar, voi propune consilierilor sa desemneze in functia de viceprimar un faraonean get-beget, bineinteles cu calitatile si pregatirea corespunzatoare functiei.

REP: Cum comentati administratia actuala, a gresit cu ceva? cu ce credeti ca a gresit, ce credeti ca lipseste in comuna?

CPC: Am constatat in decursul anilor ca au existat deficiente de comunicare a conducerii si a personalului cu cetatenii, uneori chiar  lipsa de respect. Sunt de parere ca administratia actuala a depus eforturi in beneficiul cetatenilor comunei, insa un aport de energie si tinerete este binevenit si necesar. De asemenea cred ca toate investitiile majore trebuie prezentate si aprobate de cetateni, sens in care voi organiza consultari publice ori de cate ori vom initia un nou proiect.

REP: Daca ajungeti primar, doriti sa faceti schimbari in primarie? ce anume?

CPC: O prima schimbare, imediata  in cadrul primariei, va fi infiintarea unui birou unic destinat prestarii de servicii administrative, pentru a evita aglomerarea si deplasarea cetatenilor de la un birou la altul, pentru a usura plata impozitelor, depunerea declaratiilor, obtinerea adeverintelor etc.

REP: Care sunt obiectivele pe care vi le propuneti ?

CPC: Principalele obiective pe care mi le propun sunt:

1. Modernizarea serviciilor administratiei publice oferite cetatenilor comunei
( birou unic, sistem informatic accesibil tuturor cetatenilor );
2. Dezvoltarea mediului local de afaceri, inclusiv prin absorbtia de fonduri europene adresate sectorului privat;
3. Instalarea pe toate strazile comunei a cosurilor de gunoi, astfel asigurandu-se o mai buna gestionare a deseurilor;
4. Infiintarea unei  crese si a unui centru after-school ;
5. Amenajarea zonei centrale din Faraoani;
6. Amenajarea a doua parcuri de joaca pentru copii, Faraoani si Valea Mare;
7. Dezvoltarea infrastructurii locale prin continuarea lucrarilor la extinderea retelelor de apa-canal, precum si finalizarea asfaltarii drumurilor;    
8. Investitii in domeniile cultura, educatie, sanatate prin construirea unui centru cultural multifunctional care sa inglobeze o sala de sport,  sala de festivitati, biblioteca comunala cu o sala de lectura si auditii, construita in incinta Scolii nr. 1 Faraoani, un loc in care elevii isi vor desfasura orele de sport iar tinerii si adultii vor avea spatii adecvate pentru recreere;
9. Acordarea de burse pentru copiii cu rezultate exceptionale la invatatura, stimuland astfel participarea acestora la concursuri, olimpiade nationale sau internationale;
10. Indentificarea solutiilor pentru infiintarea unui camin pentru batrani;
11. Revitalizarea activitatilor cultural-sportive prin sustinerea ansamblului folcloric “Ecoul din vale” si reinfiintarea echipei de fotbal “Zorile Faraoani”;
12. Cadastrarea generala a teritoriului comunei Faraoani ;
13. Sustinerea demersurilor in vederea atragerii a cat mai multor fonduri europene prin Grupul de Actiune Locala “Confluente Moldave”, oferind consultanta tinerilor din comuna, in vederea accesarii fondurilor nerambursabile;
14. Implementarea monitorizarii video in zonele vulnerabile, respectiv intrari, iesiri din comuna, intersectii, zonele de depozitare a deseurilor etc.;
15. Asigurarea pazei si protectiei cetatenilor comunei prin scoaterea la concurs a posturilor vacante din compartimentul ,, Politie Locala”.

Va multumesc!
                                  Succes tuturor candidatilor.

Cu deosebita stima si aleasa consideratie,
                            CIURARU-PAL CRISTINA

 

 

PS.

 Acest set de intrebari a fost trimis catre toti candidatii la functia de primar al  Comunei Faraoani, publicarea raspunsurilor fiind in ordinea primirii lor de la cei trei candidati.