Muzeul Satului

Ziua de 24 ianuarie este o zi draga tuturor romanilor, este ziuai in care a avut loc Unirea Moldovei cu Muntenia. Cu atat mai mult, aceasta zi v-a ramane in inima valemarenilor, deoarece in urma “unirii” intre primaria comunei Faraoani si fundatia “Ep. Ioan Duma” comunitatea noastra se poate mandri cu un Muzeu al Satului, cu exponate vechi si vrednice de admirat, simboluri ale harniciei si a maiestriei parintilor si a bunicilor nostrii, precum si cu o biblioteca care poarta numele celei mai mari personalitati nascuta în Valea Mare, episcopul Ioan Duma.

La inaugurare, care a avut loc incepand cu ora 13.00, au fost prezenţi: Excelenta Sa, Episcop Auxiliar de Iasi Aurel Perca, Preacucernicia Sa, Parintele Provincial Ioan Ciuraru, preotii din comunitatile Valea Mare si Faraoani, reprezentanti ai Consiliului Judetean Bacau, ai Bibliotecii Judetene Bacau, ai celor doua scoli din comuna, reprezentanti ai presei, si nu in ultimul rand, membrii fondatori ai Fundatiei “Ep. Ioan Duma”, in frunte cu Primarul comunei Faraoani, d-l Adrian Solomon.

 

 

 

 

 

 

 

 

Marea parte a exponatelor din muzeu au fost donate de catre gospodarii valemareni, cele mai multe dintre ele fiind pastrate la loc de cinste in casele lor, doar timpul reusind sa-si lase amprenta asupra lor. In cadrul bibliotecii sunt expuse o parte din obiectele de cult si lucruri ce au apartinut Episcopului Ioan Duma.

 

 

 

 

 

 

 

 

La manifestare au participat si copiii clasei a IV-a a Scolii Generale nr. 2 din Valea Mare, care, imbracati in portul popular, au prezentat un program cultural-artistic dedicat Unirii de la 1859, Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, marelui nostru poet Mihai Eminescu si, impreuna cu cei prezenti, au cantat Hora Unirii.

Tuturor credinciosilor adresam invitatia de a vizita Muzeul Satului si Biblioteca “Ep. Ioan Duma” din Valea Mare.

Va asteptam cu drag!